#BonaNitILlibertat

Miquel Raventós, el primer candidat independentista amb possibilitats reals d’aconseguir majoria a la presidència de la Generalitat, ha desaparegut tres dies abans de les eleccions. Així comença l’obra Pàtria, de Jordi Casanovas, representada fins el 16 de desembre al Teatre Poliorama.

Raventós és un periodista conegut, principalment, per les entrevistes realitzades a polítics en el seu propi programa de la televisió autonòmica. Fa sis mesos, tot moderant el debat decisiu entre els candidats a les properes eleccions, explota i atura el programa. Mirant a càmera, es dirigeix als espectadors i els anima a no conformar-se amb aquells polítics venuts que fan promeses buides. Els encoratja a sortir al carrer i a exigir la vertadera independència de Catalunya. El discurs, espontani i molt encès, acaba amb una frase contundent: “Bona nit i llibertat”, el hashtagde la qual es converteix en trending topic aquella mateixa nit.

Sense voler-ho, Raventós passa a ser el candidat que el poble esperava. La gent el vol de president, i ell, aclaparat pels fets i amb experiència nul·la en política, presenta una candidatura. Simbolitza el polític transparent, el que no està pervertit pel poder. Representa el candidat que, sense embuts, prioritza declarar la independència de Catalunya, unilateralment si cal. I durant la campanya, les enquestes parlen per sí soles: Raventós promet.

Pàtria retrata, de manera fidel i crítica, la situació de la Catalunya actual. Fa una reflexió sobre la política, fins que la mateixa paraula “política” se’ns torna amarga quan la pronunciem. Ens mostra el procés de creació d’un líder que parteix de l’honestedat, però que podrà caure fàcilment en els paranys d’una campanya electoral llarga i tensa. Els malabars que es veu obligat a fer Raventós per conservar la seva imatge neta fins el dia de les eleccions ens porten a pensar en el desgast personal que deu suposar mantenir la confiança de l’electorat sota control. I, conseqüentment, fa que ens imaginem fins a quin punt poden arribar a perdre els escrúpols els polítics de carn i os, per tal d’arribar airosos a la jornada electoral.

El títol de Pàtria no és gratuït: el principal punt sobre el qual gira el programa electoral de Raventós, i sobre el que té els ulls tot Catalunya, és la independència. Arran d’una manifestació multitudinària al carrer, el tema entra en debat i els polítics s’han de mullar. Raventós està ben convençut que vol un país lliure, però xoca amb les reflexions del seu pare, un pintor expressionista abstracte: per què m’he de sentir part d’una “pàtria” delimitada amb fronteres? Per què no és vàlid l’art, com a pàtria que estimo i que considero meva? L’art, i no la terra, és el que el pare de Raventós sent com la seva vertadera identitat.

Una altra reflexió de pes que fa l’obra és sobre el periodisme i l’omnipotència dels mitjans de comunicació, així com la influència que exerceixen en el camí que segueix tota una societat. Lamenta l’autocensura que s’imposen alguns periodistes per tal de fer contents els polítics i per tal d’impedir que el sistema s’esquerdi, i ho enllaça tot plegat en una trama que aborda altres grans temes com els secrets de família, les mentides i els sentiments genuïns.

Interpretat magistralment per Francesc Orella, Raventós haurà de superar els obstacles que poden dur un líder honest a quedar encegat per un gran projecte. Amb actors de la categoria de Rosa Vila, Lluïsa Castell, Àlex Casanovas, Fermí Reixach i David Marcè, Pàtriaés una obra que s’atreveix a posar les cartes sobre la taula. És, tot barrejant actualitat i ficció, un parèntesi molt sa i convenient que ens farà pensar sobre el moment que estem vivint, i que ens ajudarà a posar en perspectiva els problemes de casa nostra.
Anuncis

2 pensaments sobre “#BonaNitILlibertat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s