Wisdom

Fotografia: Berta Reventós

Saviesa, sabiduría. No sé per què, però trobo que en català i en castellà la paraula perd força, com si part del significat s’evaporés i en quedés tan sols un bocí, incapaç de descriure la vertadera qualitat del savi.

Per a mi, un savi no té per què saber molt d’una cosa, ni ser culte o un gran intel·lectual. Penso, més aviat, que la saviesa parteix de l’experiència, d’haver recorregut un camí prou llarg com per saber, per fi, qui ets i què vols. Parteix d’haver-se explorat un mateix, d’haver-se conegut en situacions de tot tipus. I crec que ningú ha caminat tant per dins seu com la gent gran.

I és que un avi ha vist moltes més coses que cap de nosaltres. Parlar de qualsevol tema amb una persona gran pot ser interessantíssim. Si són xerraires i s’esplaien, pots passar-te tota una tarda sencera parlant tant de política com del que han fet aquest matí. I aquesta és la màgia dels avis, que com els nens, però carregats d’experiència, tornen a estimar les coses senzilles. Un dia de sol. Regar les plantes. Un dinar familiar, o el somriure d’un nét. I allà hi troben, si no la felicitat, la raó que els empeny a llevar-se cada matí tot i tenir l’esquena cansada.

I si són “cascarràbies” o rondinaires, apreciem-ho com part del seu encant, perquè ja no canviaran. Gaudim dels avis, anem a veure’ls, truquem-los per saber com els hi va. Escoltem-los quan parlen, fem preguntes, perquè ells ens faran conèixer molt del que desconeixem i potser ningú més ens ensenyarà. Potser ens explicaran “batalletes” o ens instruiran amb refranys, però sigui com sigui les seves paraules ens quedaran a la memòria, perquè només les paraules dels savis es recorden. I quan nosaltres siguem avis i tornem a valorar la senzillesa de les petites coses, pensarem en ells, somriurem i direm: “quins mestres”.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s